Amsab-ISG Newsletter

Vol. 9, nr. 3, April 2014 (in Dutch)

Amsab-ISG Nieuwsbrief
9e jaargang, nr. 3, april 2014

Amsab-ISG en IISG ontwikkelen digitaal depot
Amsab-ISG gaat samenwerken met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam om het digitale depot dat we bouwden in het kader van het Europese project HOPE, verder te ontwikkelen.

 

Onderzoek digitale duurzaamheid
Recent werkte Amsab-ISG mee aan een onderzoek naar de behoeften van de cultureel-erfgoedsector rond digitale duurzaamheid. Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) gebruikte het rapport van dat onderzoek als basis voor zijn strategisch plan 2015-2019.

 

Aftrap Gantoise 150
Op 14 maart 2014 gaven we met een academische zitting in de Pacificatiezaal van het Gentse stadhuis het startschot voor Gantoise 150, de viering van 150 jaar multisportvereniging KAA Gent.

 

Voorintekening boek
In het kader van Gantoise 150 schrijft Amsab-medewerker Martine Vermandere momenteel een boek over de geschiedenis van KAA Gent. Dat verschijnt eind 2014, maar wie wil kan daar nu al op intekenen. Doe je dat voor 1 juni, dan komt ook jouw naam in het boek.

 

Het archief van El Ele
Archivaris Piet Creve ontsloot het archief van El Ele, een Gentse organisatie die in de Rabotwijk en omgeving aan de slag ging met nieuwkomers. Je kan de collectie raadplegen bij ons.

 

Brood & Rozen, (2014)1
Een nieuwe jaargang Brood & Rozen, met een vernieuwde lay-out. In dit nummer lees je over de antikernwapencampagnes in Nederland en België, een Duits zeemanshuis in Antwerpen, 50 jaar migratie naar Gent, Peter Kollwitz, een boekje uit Buchenwald en het archief van El Ele.

 

Erfgoeddag 2014: Grenzeloos
Op 27 april 2014 vindt Erfgoeddag plaats. Dit jaar staat die in het teken van het thema 'Grenzeloos'. In Amsab-ISG kan je een tentoonstelling bezoeken over rouw- en grafrituelen bij de Gentse Turken en geven we een presentatie over het migratie-erfgoed dat wij bewaren.

 

Studiedag 'Vlaams-Brabant drinkt'
Op zaterdag 10 mei 2014 vindt in brouwerij De Kroon in Neerijse een studiedag plaats in het kader van Vlaams-Brabant drinkt, een project Amsab-ISG, KADOC-KU Leuven, ADVN en Liberaal Archief in opdracht van de Provincie Vlaams-Brabant.

http://www.amsab.be