Women on the labour market 1600-1900

Presentation, Amsterdam, 26 January

Presentation on Women on the labour market 1600-1900 on the 24th meeting of the Friends of the IISH on 26 January 2012, at the IISH

More information in Dutch:
Plaats: IISG
Datum: donderdag 26 januari 2012
Tijd: 15.15 - 19.15 uur

Bijzonder onderwerp van deze middag:
Het ontstaan van het burgerlijk kostwinnersideaal herzien: de deelname van vrouwen aan de Nederlandse arbeidsmarkt, 1600-1900.
Elise van Nederveen Meerkerk en Ariadne Schmidt

Volgens het heersende beeld onder historici, sociale wetenschappers en beleidsmakers is de deelname van vrouwen op de arbeidsmarkt in Nederland al eeuwenlang lager dan in andere West-Europese landen. Het project ‘Vrouwenarbeid in de vroegmoderne tijd’ rekent af met het idee dat de wortels van het burgerlijk kostwinnersideaal liggen in de economische voorspoed die de Republiek in de vroegmoderne tijd kende. Integendeel, de economische expansie werd mede mogelijk gemaakt door grote aantallen werkende vrouwen.
Deze presentatie toont, met behulp van nieuwe cijfers en voorbeelden, ontwikkelingen in vrouwenparticipatie op de arbeidsmarkt voor een lange periode: 1600-1900. Bovendien wordt verklaard waarom de arbeidsdeelname van vrouwen in de zeventiende en achttiende eeuw hoog was, en pas begon te dalen in de negentiende eeuw.

Aanmelden voor de bijeenkomst: http://www.iisg.nl/friends/register-meeting-nl.php

See: http://www.iisg.nl/friends/meeting.php