Macht in de marge?

Debate, 10 September, Brussels, Belgium (Dutch text)

Debat "Macht in de marge?"

Op maandag 10 september organiseert Amsab-ISG in het Vlaams Parlement het debat Macht in de marge? Gemeentepolitiek in Vlaanderen, over het functioneren van de democratie op lokaal vlak. Dat naar aanleiding van de inventarisatie van het omvangrijke archief van Norbert De Batselier.

In de loop van de jaren gaf Norbert De Batselier zowat 36 kubieke meter archivalia in bewaring bij Amsab-ISG. Die werden herleid tot ongeveer een kwart (794 archiefdozen). Het materiaal illustreert nagenoeg zijn hele carrière, van 1966 tot 2006: zijn engagement bij de Jongsocialisten, als naaste medewerker van ABVV-topman Georges Debunne en als kabinetschef van minister Marc Galle, de oppositiejaren, twee legislaturen als minister en viceminister-president van de Vlaamse regering, voorzitterschap van het Vlaams Parlement …

Norbert De Batselier zetelde bijna dertig jaar in de gemeenteraad van zijn thuisstad Dendermonde en droeg er bovendien zowat elf jaar de burgemeestersjerp. Hij was een van boegbeelden in het streven naar het herstel van het vertrouwen in de politiek en de versterking van de democratie. Amsab-ISG wil de voorstelling van de inventaris van zijn archief aangrijpen om na te gaan hoe het vandaag is gesteld met de lokale democratie. Want ook op het plaatselijke niveau is er de jongste decennia een hele evolutie aan de gang.

Maar welke effecten hebben die vaak complexe evoluties op het profiel en de rekrutering van lokale mandatarissen? Zijn gemeenteraadsleden wel nog voldoende uitgerust om die op te volgen, om het beleid van de gemeente in grote lijnen mee te sturen en het grondig te controleren? Hoe kunnen het bestuur en politieke partijen omgaan met en inspelen op nieuwe vormen van burgerbetrokkenheid? Welke rol spelen de media (inclusief sociale media)? Hoe zwaar weegt Europa en hoe kunnen gemeenten daarop inspelen? In welke mate bestaat de kans dat de gemeentesecretaris een kennismonopolie ontwikkelt en/of dat het managementteam een parallel college wordt, en wat dan met de politieke verantwoordelijkheid? Is de situatie beter of slechter in grotere steden dan in kleinere gemeenten?

Prof. dr. Herwig Reynaert (Centrum voor Lokale Politiek, UGent) geeft een inleiding.

Daarna volgt hierover een debat met:
- Luc Martens (CD&V), burgemeester van Roeselare en VVSG-voorzitter
- Jan Peumans (N-VA), eerste schepen in Riemst
- Louis Tobback (sp.a), burgemeester van Leuven
- Bart Tommelein (Open VLD), voorzitter gemeenteraad Oostende
- Mieke Vogels (Groen), districtsraadslid Deurne

Johny Vansevenant (VRT) modereert.

Daarna is iedereen uitgenodigd op een receptie.

Wanneer? Maandag 10 september 2012, van 14 tot 18 uur.
Waar? Vlaams Parlement, Antoon Van Dyckzaal, Hertogsstraat 6, 1000 Brussel.

De toegang is gratis. Wel graag inschrijven vóór maandag 3 september via Viviane Taeckens of telefonisch op 09 224 00 79, met vermelding van voornaam, naam en geboortedatum.

http://www.amsab.be/index.php?option=com_content&task=view&id=996&Itemid=1