Amsab-ISG Newsletter

Vol. 9, nr. 2, February 2014 (in Dutch)

Amsab Nieuwsbrief
9e jaargang, nr. 2, februari 2014

50 jaar migratie
In de schaduw van de herdenking van De Groote Oorlog zijn er in 2014 een hele reeks initiatieven rond 50 jaar arbeidsmigratie uit Marokko en Turkije. Amsab-ISG is bij diverse daarvan betrokken.

12e Nacht van de Geschiedenis
Op 25 maart 2014 vindt de twaalfde Nacht van de Geschiedenis plaats. Die staat dit jaar in het teken van het dagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Amsab-ISG organiseert in het Geuzenhuis een avond met fotograaf Michiel Hendryckx over het oorlogsdagboek van Heinrich Wandt.

Antwerpse collectie overgebracht naar Gent
In onze nieuwsbrief van december kondigden we aan dat onze afdeling in Antwerpen sloot. Intussen werd de omvangrijke collectie (samen ruim 2,5 lopende kilometer archief) overgebracht naar onze Gentse depots.

Matthijs van der Beek wint Prijs André De Smet
Op 30 januari 2014 reikten Amsab-ISG en Vrede vzw de Prijs André De Smet uit aan Matthijs van der Beek, voor zijn vergelijkend onderzoek naar de strategieën van de Vlaamse en Nederlandse vredesbewegingen in hun strijd tegen de plaatsing van kernwapens.

Käthe Kollwitz Museum
Op vrijdag 21 februari 2014 opende in Koekelare het vernieuwde Käthe Kollwitz Museum, gewijd aan het werk van de vermaarde Duitse kunstenares. Amsab-medewerker Martine Vermandere zorgde voor de inhoudelijke invulling van de tentoonstelling.

14-18, dit is onze geschiedenis
Op 26 februari 2014 opent in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, het Legermuseum, de tentoonstelling 14-18, dit is onze geschiedenis!. Ook Amsab-ISG levert daaraan een bijdrage.

Ontroerd
Om de meest uiteenlopende redenen wordt een beroep gedaan op de collectie van Amsab-ISG. Toch worden we soms nog verrast. Zoals bij deze vraag naar de vlag van de Socialistische Propagandaclub van Melle.

http://www.amsab.be